Karu

Karu teaduslik klassifikatsioon

Kuningriik
Animalia
Varjupaik
Chordata
Klass
Imetajad
Tellimus
Carnivora
Perekond
Ursidae
Perekond
Ursus
Teaduslik nimi
Ursidae

Karu kaitse staatus:

Ohustatud

Karu asukoht:

Aasia
Kesk-Ameerika
Euraasia
Euroopa
Põhja-Ameerika
Lõuna-Ameerika

Karu faktid

Peamine saak
Kala, nektar, putukad
Eristav tunnus
Suured hambad ja käpad ning tugev keha
Elupaik
Mets ja mägised piirkonnad
Kiskjad
Inimene, hunt, metskassid
Dieet
Kõigesööja
Keskmine pesakonna suurus
2
Elustiil
  • Üksildane
Lemmik toit
Kala
Tüüp
Imetaja
Loosung
Seal on 8 erinevat liiki!

Karu füüsikalised omadused

Värv
  • Pruun
  • Must
  • Valge
Nahatüüp
Karusnahk
Tippkiirus
35 miili tunnis
Eluaeg
15–35 aastat
Kaal
27 kg - 450 kg (60 naela - 990 naela)
Kõrgus
1,2–3,3 m (4–11 jalga)

Teatud Aasia karud ehitavad lindudele sarnaseid puid.



Kogu maailmas on kaheksa erinevat karuliiki, mille kaitsestaatus on vahemikus vulerable kuni vähim murettekitav. Elupaikade hulka kuuluvad sõltuvalt karuliigist Põhja-Ameerika, Lõuna-Ameerika, Euroopa, Aasia ja kõige põhjapoolsemad polaarpiirkonnad. Ehkki see ei ole tavaliselt oht inimestele, võivad karud olla väga ohtlikud, kui nad ehmatavad, provotseeritakse või kui neile lähenetakse, kui noored karud (poegad) on kohal.



Karu parimad faktid

Kuigi neid peetakse lihasööjateks liikideks, söövad enamik karusid peamise toiduallikana taimestikku.

Karud võitlevad surmani pereliikmete eest.

Paljud karueksperdid usuvad, et karud võivad lõhna tunda kuni 20 miili kauguselt.

Karutüübid - 8 karuliiki

On kaheksa ainulaadset karuliiki, mis erinevad suuruse, välimuse ja toidueelistuse poolest. Neid leidub valdavalt kogu Põhja-Ameerikas, Lõuna-Ameerikas, Euroopas ja Aasias. Karuliikide tüübid hõlmavad järgmist:



  • Aasia must karu (Aasia must karu) - Aasia must karu, mida nimetatakse ka kuukaruks, on peamiselt taimtoidulised karuliigid, mida leidub valdavalt Lõuna-Aasias, Afganistanis ja Jaapani osades. Sageli leidub neid mägistes piirkondades puudel.
  • Pruunkaru - Pruun karu, mida nimetatakse ka grislikaruks, on Põhja-Ameerikas, Aasias ja Euroopas. Need on kõige tähelepanuväärsemad õlavarrele toetuvate küürude ja massiivse pruuni kehaehituse poolest. Need karuliigid surevad sel ajal kõige vähem välja kõigist karudest.
  • Põhja-Ameerika must karu - Põhja-Ameerika musta karu võib leida Põhja-Kanadast kuni Kesk-Mehhikoni. Sellel pole kliimaeelistust. Nad toidavad isegi viigikaktust. See karuliik eelistab mägiseid piirkondi. Siiski leiate neid ka niitudelt ja märgaladelt.
  • Jääkaru - Jääkarusid leidub ainult põhjapoolust ümbritsevas Arktika piirkonnas. Nad rändavad ujuvate liustikujääplokkidega. Kui need jääkotid sulavad, suureneb oht jääkarude olemasolule, mistõttu nad on väga vastuvõtlikud väljasuremisele.
  • Prill-karu - prill-karu, mida nimetatakse ka Andide karuks, veedab aega puudel. Nad on ainsad Lõuna-Ameerikas elavad karuliigid. Need karud on väljasuremise suhtes haavatavad inimeste tapmise eesmärgil kasumit teenides ja mütoloogia tõttu.
  • Pandakaru - Panda karu võib olla planeedi tuntuim karu oma tajutud jumaliku välimuse tõttu. Nad pidutsevad peamiselt Kesk-Hiinas bambusega. Pandakarusid peetakse mustal turul nõudluse tõttu ohustatuks.
  • Laiskaru - laiskloom saab oma nimekaimu tänu lodjalooma sarnasustele. Pikk koon võimaldab neil tarbida saaki, mida tavaliselt ei seostata karudega, sealhulgas sipelgaid ja termiite. Laiskkarusid leidub Indias ja Sri Lankal.
  • Päikesekaru - Päikesekarud on oma kreemi, poolkuu märgiste tõttu rinnal eristuvad. Kuna nad söövad sageli mesilaste pesi, nimetatakse neid tavaliselt meekarudeks. Neid leiate Malaisiast ja Indoneesiast ning nad on metsade hävitamise tõttu väljasuremise suhtes haavatavad.

Karu teaduslikud nimed

Karuliigi perekonnanimi on Ursidae ja Ursus on perekond, mis ladina keeles tähendab karu. Karuperekonna kaheksa karuperekonna liiki on järgmised:

Karu välimus ja käitumine

Karud eristuvad karusnahkpõhjaliste kehaosade ja tugevate küüniste poolest. Ühed ronivad puid ja teised ujuvad. Teatud karu alamliikidel on silmade ümbruses ja rinnal veelgi eristavamad märgised, mis eristavad neid teistest.

Erinevad karuliigid on aja jooksul oma keskkonnaga kohanenud. Näiteks on jääkarud lumega segunemiseks valged ja Põhja-Ameerika mustadel karudel on mitmekülgsed toitumisharjumused, mis hõlmavad maisikultuure ja kaktust olenevalt nende elukoha piirkonnast.

Kõigil karudel on terav haistmis-, kuulmis- ja nägemismeel. Nad kuulevad ja haistavad inimesi sageli enne, kui näevad inimesi ja selle tagajärjel põgenevad. Karud on oma olemuselt üksikud olendid. Emad ja pojad reisivad aga koos ning karud paaritusperioodil kahekesi.

  • Aasia must karu: 50–116 kg (110–255 naela)
  • Pruun karu: 93 - 410 kg (205 - 900 naela)
  • Põhja-Ameerika must karu 39 - 409 kg (86 - 900 naela)
  • Jääkaru 200–682 kg (440–1 500 naela)
  • Prill-karu 64 - 125 kg (140 - 275 naela)
  • Pandakaru 70 - 125 kg (155 - 275 naela)
  • Laiskkaru 55–141 kg (120–310 naela)
  • Päikesekaru 22 - 50 kg (50 - 110 naela)

Karu elupaigad

Karuliikide geograafilised piirkonnad on sama erinevad kui nende välimus. Enamik karuliike eelistab elada tiheda metsa võras. Karusid leiate kogu Põhja-Ameerikast, Euroopast, Aasiast ja Aafrikast. Nad ei jõudnud kunagi Antarktikasse ega Austraaliasse. Kuigi karud on oma olemuselt uudishimulikud, peidavad nad inimese kuuldes või haistmisel mitu korda puu ära. Mõni karu eelistab kõrgemat kõrgust, näiteks Aasia musta karu, ja teine ​​eelistab rannikupiirkondi, näiteks jääkarusid. Kõrbekliimast leiate isegi karusid, sealhulgas prill- ja Ameerika mustakarusid. Karupopulatsioonid, kes ei suuda uute elupaikadega kohaneda, on väljasuremise suhtes haavatavad, kuna nende praegused kodud hävivad arengu ja saematerjali jaoks.



Karu dieet ja toit

Karud on tõestanud, et suudavad ellu jääda peaaegu kõigest. Enamik karusid söövad taimestikku, näiteks pandakaru sööb bambust. Kuid paljud Põhja-Ameerika karud on oma keskkonnaga kohanenud ja söövad teisi loomi ja kalu, sealhulgas põtru, karibut ja lõhet. Jääkaru, mida nimetatakse ka merekaruks, on lihasööja loom, kuna nad söövad tavaliselt hülgeid, samuti vaalasid ja väiksemaid morsasid. Ja laisk karu jääb ellu sipelgate ja termiitide peal.

Kasvav mure on karude pärast, mis söövad inimtoitu, kuna see sunnib neid vara hävitama ja isegi kodudesse sisse murdma, et samast otsida. Lõpuks pannakse need karud maha, kuna need muutuvad üha suuremaks ohuks inimestele. Seda traagilist tulemust on võimalik vältida seni, kuni inimene ei söö metskarusid. Harvadel juhtudel söövad karud kogemata mürgise taime ja surevad. Peale selle võivad karud elamiseks süüa peaaegu kõike.

Karu populatsioon

Tänapäeval on kõik karuliigid mõnevõrra väljasuremisele vastuvõtlikud. Mõni karuliik on haavatavam kui teine. Aasia mägikarusid, jääkarusid, pandakarusid, laisk- ja päikesekarusid peetakse kõiki väljasuremise suhtes haavatavaks. Pruunid karud on liigitatud stabiilseteks ja Ameerika mustade karude arvukus on tegelikult kasvamas ning neid peetakse praegu kõige vähem murettekitavaks.

  • Aasia must karu - vähem kui 50 000
  • Pruunkaru - 200 000
  • Põhja-Ameerika must karu - 600 000
  • Jääkaru - 20 000–25 000
  • Prill-karu - vähem kui 2000
  • Panda Karu - 2000
  • Laiskaru - 7000 kuni 10 000
  • Päikesekaru - teadmata, võib-olla alla 1000

Karu väljasuremine

Kui mitmed tänapäevased karuliigid on väljasuremise suhtes haavatavad, siis lähiajaloos on välja surnud vaid mõned karuliigid või alamliigid. Siia hulka kuuluvad Kalifornia grisli karu 1920. aastatel ja Mehhiko grisli karu 1960. aastatel. Mõlemad surid jahipidamise tõttu välja. Sama lugu on Atlase karuga. Atlase karu oli ainus Aafrikast pärit karu. Seda kütiti 1870. aastatel väljasuremiseni.

Hiiglaslik pandakaru oli viimastel aegadel peaaegu väljasuremisjärgus, kui selle liigi päästmiseks tehti drastilisi jõupingutusi. Paljud teadlased usuvad, et jääkaru on kliimamuutuste tõttu tõsises ohus. Nende olemasolu võib olla otseselt seotud nende kohanemisvõimega. Tuhandeid aastaid tagasi arvatakse, et enne nende väljasuremist eksisteeris hulk karuliike.

Hiiglaslik lühikese näoga karu oli lihasööja karu, kes seisis 12 jala kõrgusel, jooksis üle 40 miili tunnis, kaalus üle 1500 naela ja elas Põhja-Ameerika põhjapoolses osas. Elupaikade kadumise tõttu suri see umbes jääaja lõpul. Koopakarud elasid suures osas Euroopast ja surid välja umbes 25 000 aastat tagasi enne viimase jääaja algust. Usuti, et nad kaaluvad kuni 1500 naela nagu lühikese näoga karu.

Karukiskjad ja ähvardused

Karupojad on eriti vastuvõtlikud igale hulgale kiskjatele, näiteks koiotid ja hundid; täiskasvanud karudel on looduslikke kiskjaid siiski väga vähe. Esimesed karudele suunatud kiskjad on teised karud ja inimesed. Ebaseaduslik karujaht on tõenäoliselt nende suurim kiskja. Mõnes kultuuris on salakarud oma liha ning mitmesuguste kehaosade ja organite jaoks mustal turul müümiseks. Keskkonnamuutused on veel üks märkimisväärne oht karudele, nende looduslikele elupaikadele ja toiduallikatele. Ja inimeste metsaraie ja areng ohustavad ka paljusid karuliike ja alamliike.

Karu paaritumine, imikud ja eluiga

Isase ja emase karu vahel toimub kevade jooksul kurameerimisprotsess. Isased karud on ebaselged ja paaruvad võimalusel aja jooksul mitme emase karuga. Kõrge konkurentsi tõttu paarituvad ainult suurimad isased. Selle võistluse tõttu võtavad emakarud oma ellu ka mitu partnerit. Kohtumise ja paaritumise käigus muutusid mõlemad karud aga peaaegu lahutamatuks. Pesitsus- ja paaritumishooaeg kestab maist juuli alguseni. Emased sünnitavad tavaliselt jaanuaris ja veebruaris.

Emased karud paarituvad ja kogevad viljastatud munarakku ja embrüoid sarnaselt inimestega. Nad sünnitavad ühe kuni kuue karupoja. Emakarud on üsna hellad ja kaitsvad. Nad hoolitsevad poegade eest ja pesitsevad neid kuni kolm aastat, sageli vähem. Selle aja jooksul toituvad pojad ema piimast ja emade ning nende endi kogutud toidust. Kui on aeg eralduda, ei võta pojad seda hästi. Seetõttu jäävad õed-vennad pärast esmast lahusolekut sageli kokku.

Iga karuliigi keskmine eluiga varieerub, sealhulgas:

  • Aasia must karu - 25–30 aastat, vanim rekordi järgi: 42 aastat
  • Pruunkaru - 20–30 aastat, vanim rekordil: 40 aastat
  • Põhja-Ameerika must karu - 20 aastat, vanim plaadil: 39 aastat
  • Jääkaru - 20–30 aastat, vanim salvestusel: 45 aastat
  • Prill-karu - 20 aastat, vanim plaadil: 37 aastat
  • Panda Bear - 15 kuni 20 aastat, vanim salvestatud: 38 aastat
  • Laiskaru - 20 aastat, vanim plaadil: 27 aastat
  • Päikesekaru - 25 aastat, vanim salvestatud: 34 aastat

Oluline on märkida, et enamik karuliike elab vangistuses kauem kui looduses. Eespool loetletud keskmised tähistavad metskaru keskmist eluiga. Vanim registreeritud vanus esindab kõiki karusid, olenemata metsikust või vangistuses. Karude vananedes hakkab nende tervis langema nagu inimestelgi, sealhulgas hammaste tervis, nägemine ja üldine meelte tuhmumine. See mõjutab suuresti nende elukvaliteeti ja võimet ellu jääda

Vaata kõiki 74 loomad, mis algavad tähega B

Huvitavad Artiklid